Studio Street » Blogi » Objektiivin valinta erilaisiin kuvaustilanteisiin

Objektiivin valinta erilaisiin kuvaustilanteisiin

  • Janne 
Objektiivi on todella tärkeä lisävaruste järjestelmäkameraan.

Mitä haluat kuvata? Objektiivin valinta on oikeastaan vastaus tähän kysymykseen. Maisemakuvaajalle sopii paremmin laajakulmaobjektiivi ja muotokuvauksesta sekä lähikuvaukseen perehtyvälle parempi vaihtoehto on ehdottomasti makro-objektiivi. Tämä ei ole vielä kaikki, mitä pitää huomioida. Tärkeä asia on myös polttoväli, joka vaikuttaa paljon siihen, millaiseen valokuvaukseen kukin objektiivi parhaiten soveltuu. Polttovälistandardit ovat seuraavat: maisemat 8-35 millimetriä, muotokuvat 40-200 millimetriä, normaali 35-50 millimetriä sekä eläimiin ja urheiluun sopiva polttoväli on 200-800 millimetriä.

Objektiivin valinta kiinteästä makroon

Kiinteä objektiivi on muita objektiiveja valoherkempi, kevyempi ja pienempi. Sillä voi kuvata heikommassa valossa ja se sopii hyvin luovaan kuvaukseen. Sillä ei voi tarkentaa, mutta se on hyvin usein edullisin vaihtoehto. Zoom-objektiivi sopii hyvin järjestelmäkameraan. Siitä on myös se hyöty, että voit valita myös useita eri polttovälejä. Aukkosuhde on huonompi kuin kiinteässä, joka tarkoittaa sitä, että hämärässä kuvaaminen on rajoitettua.

Makro-objektiivi antaa 1:1 kuvasuhteen. Se siis tuo kuvauskohteen lähemmäs ja tarjoaa näin tarkat lähikuvat jopa hyvin pienistä kuvauskohteista. Polttoväli ratkaisee lopputuloksen eli mitä suurempi polttoväli, sitä suurempi etäisyys. Kameran objektiivi voi olla myös kauko-objektiivi eli teleobjektiivi. Silloin voi kuvata pitkältä etäisyydeltä esimerkiksi eläimiä tai urheilutapahtumia. Silloin suosittelemme käyttämään kuvaamista kolmijalan kanssa, koska se takaa parhaan kuvatarkkuuden.

Mikä on laajakulmaobjektiivi?

Laajakulmaobjektiivi sopii erinomaisesti sinulle, jos harrastat maisemakuvausta tai haluat ryhmäkuvan siten, että kaikki mahtuvat kuvaan eikä sinun tarvitse kuvaajana mennä eteiseen ottamaan kuvaa. Tässä objektiivissa on laajempi näkökenttä, jos verrataan aivan normaaliin objektiiviin. Joissain objektiiveissa on erityisen suuri eli 180 asteen kuvakulma. Näitä kutsutaan kalansilmäobjektiiviksi. Niissä ei myöskään ole vääristymien korjausta, joten niiden vääristymiset ovat melko hurjia. Parhaiten sillä voi kuvata persoonallisia maisema- tai kaupunkikuvia.

Avainsanat: